Jump to content


Photo

Helllpppp!! Oil pump leak


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Chaapppppp

Chaapppppp

    New Member

  • Members
  • Pip
  • 24 posts

Posted 17 December 2018 - 02:59 PM

Hey guy's, having a oil leak issue after replacing timing belt/oil pump

After doing job the oil pump was leaking so removed everything again and re sealed oil pump thoroughly with new o ring and new crank seal

Put it all back together and still have oil leakage from bottom of oil pump, seems to be leaking out both outer edges of pump at the bottom

I'm not sure what's going on?
Any input would be appreciated

Thanks

#2 El_Freddo

El_Freddo

    Rock'n the old Skool

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,344 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bendigo/Benders/Central Vic/part nomad
  • Interests:Subarus, 4wd'n Subarus, travelling Subarus, Tinkering... I could go on!

Posted 18 December 2018 - 08:44 PM

All bolts correctly torqued up? It’s very easy to over torque these without using a small torque wrench (something I’m yet to get). No fine cracks at any of the mounting bolts?

Try removing the cam covers and running the engine to see if you can pinpoint where the leak is from.

Also, all mating surfaces cleaned up and prepped with a white spirit such as metho?

What sealant did you use? There’s no mention of this in your post. Most would use three bond, I think I used some sort of high torque silicone for this application before I learned of the three bond stuff.

All the best with it.

Cheers

Bennie
"The lounge room is not a workshop..."
https://www.imageshack.us/i/po1BKrxbj
1BKrxb.jpg
El Freddo's Pics    -    El_Freddo's youtube

#3 Chaapppppp

Chaapppppp

    New Member

  • Members
  • Pip
  • 24 posts

Posted 30 December 2018 - 11:10 AM

All sorted

Used permitex the right stuff sealant and made sure not to over torque bolts as well i primed oil pump before starting.

Thanks for your advice dude

Sent from my M5s using Tapatalk

#4 El_Freddo

El_Freddo

    Rock'n the old Skool

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,344 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bendigo/Benders/Central Vic/part nomad
  • Interests:Subarus, 4wd'n Subarus, travelling Subarus, Tinkering... I could go on!

Posted 30 December 2018 - 02:12 PM

Awesome! I’m glad it was a “simple” fix!

Cheers

Bennie
"The lounge room is not a workshop..."
https://www.imageshack.us/i/po1BKrxbj
1BKrxb.jpg
El Freddo's Pics    -    El_Freddo's youtube




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users